Omgeving

Hand in hand.

Met haar unieke ligging tussen Belgisch oudste stad Tongeren en de gezellige Demerstad Bilzen, op een boogscheut van Maastricht, Hasselt en Luik, ligt Hoeselt, omhuld in een prachtig glooiend landschap met akkers, fruitaanplantingen, hoogstamboomgaarden en verspreide bosjes. Al wandelend kan je kennismaken met de schilderachtige kerkdorpjes en de ongerepte natuurgebieden. Dankzij het uitgebreid fietsroutenetwerk van Haspengouw zal Hoeselt ook menig fietsliefhebber weten te bekoren.

Veelzijdig Haspengouw verrast het hele jaar door. Maar Limburg is echter meer dan Haspengouw alleen.

 

  • Er zijn genoeg redenen om kennis te maken met de imposante landcommanderij Alden Biesen (3 km), een boeiende locatie van uitzonderlijke historische betekenis. Ooit de hoofdzetel van de Duitse Ridderorde, tegenwoordig een schitterende erfgoedsite in handen van de Vlaamse overheid.

alden biesen

  • Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude Romeinse heirbaan, in de gemeente Riemst ligt het enige wijnkasteel van België (Genoels-Elderen, 6 km).

wijnkasteel

  • In Tongeren (6 km), de oudste stad van België, ligt het Gallo-Romeins museum wat een absolute aanrader is. Ook bekend om zijn antiekmarkt op zondagochtend.

museum

  • In het openluchtmuseum in Bokrijk (25 km) word je ondergedompeld in het dagelijkse leven van 100 jaar geleden.

bokrijk

  • Hasselt (20 km) is de Hoofdstad van de Smaak. Een stad die zich laat zien, voelen, ruiken en proeven. Hasselt biedt ook een verrassend shoppingaanbod, evenals Maastricht (18 km). Ook dikwijls vernoemd als ‘de gezelligste stad van Nederland’.
  • In het gehucht Vrijhern (3 km) vestigde zich rond 1660 Geurt van Elst als kluizenaar. De kapel van de kluis werd in 1710 gebouwd, exact naar het model van het Heilig Huisje van Nazareth in het bedevaartsoord Loreto (Italië).

vrijhern

  • Voerstreek (30 km), de groene long van Maastricht, Aken en Tongeren. Ingesloten tussen Heuvelland Zuid-Limburg, Ardennen en Eifel. Geliefd wandel- en vakantiegebied van Vlaanderen en Nederland.
  • De oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. Begin vorige eeuw was Borgloon (14 km) de bakermat van de stroopfabricatie. Vandaag wordt er opnieuw op ambachtelijke wijze stroop gemaakt.

stoomstroop

  • Tot 1963 maakte het fort van Eben-Emael (19 km) deel uit van Limburg, vandaag ligt het net buiten de gemeentegrenzen van Riemst. Het Belgische leger bouwde het tussen 1932 en 1935. In de mergelberg onder het fort werd zelfs een ondergrondse kazerne uitgegraven.

fort

  • De overgebleven beschermde mijngebouwen op het mijnterrein van Winterslag kregen een nieuwe culturele en toeristische bestemming. Onder de naam C-mine (24 km) bieden ze onderdak aan creatieve geesten.